Persbericht Daniël Oostra 20

Op 20 oktober jubileumconcert in Victoriapark Wolvega:

Daniël Oostra zingt al twintig jaar voor iedereen

Zandhuizen – Vanuit de woonkamer in Zandhuizen onder de rook van Noordwolde kijkt vader Gerrie Oostra vanuit een fotolijstje toe als zoon Daniël zijn verhaal doet. Vijf jaar geleden maakte hij vol trots het concert nog mee, dat zijn zoon in sporthal De Duker voor 600 mensen hield. ‘Hij heeft het heel intens meegemaakt.’ Een paar weken later overleed hij. Nu staat Daniël  Oostra wederom aan de vooravond van weer een eigen groot concert, ditmaal in Victoriapark Wolvega op 20 oktober. En ook nu staat hij wederom op een kruispunt in zijn carrière. Het is op 40-jarige leeftijd tijd om een volgende stap te maken. Maar welke artiest droomt nu niet van een landelijke doorbraak?

De muzikale kwaliteiten van zijn vader hebben Daniël al rond zijn vijftiende jaar op het pad gebracht van de muziek. Zijn vader was niet alleen caféhouder, maar trad ook op in bandjes zoals Turbo en had zelfs als ‘Graddus Oliebol’ jarenlang een eigen meezing-programma bij Radio Centraal. En als vader Gerrie op een zondag optreedt bij het corso in Frederiksoord, mag zijn zoon een half uur stijf van de zenuwen daar zingen. Hij zou er nooit meer mee ophouden. De volgende stap was het winnen van een karaoke-wedstrijd in de Noordwolde-Week. Zijn vader bleef nadrukkelijk hem steunen, meezingen als tweede stem tijdens het repeteren. Daarna kwamen de talentenjachten, het winnen van de Friese Soundmix-award halfweg de jaren negentig, deelname aan de Soundmixshow van Hennie Huisman en het tv-programma Hollands Hollywood. ‘Maar ik heb geen kop voor televisie’.

Het dak gaat er af

Met hulp van een organisatiebureau reisde hij langs alle belangrijke noordelijke bedrijfsfeesten, terwijl hij ook naar school ging. Een zanger was geboren. ‘Ik zing voor iedereen en dat wil ik ook blijven doen, van een zaal met honderden mensen tot een intiem feestje met twintig gasten.’ Het repertoire gaat van Jan Smit tot Elvis Presley en Robbie Williams. Een avond zonder polonaise is bijna ondenkbaar, het dak gaat er hoe dan ook af. Want de dynamische Daniël  heeft de kracht om op aanstekelijke wijze aan te voelen wat een zaal verwacht. ‘Het publiek vasthouden en de mensen die klant op krijgen die je wilt. Het is een sport om mensen voor je te winnen, de snelheid er in houden.’ Noten lezen lukt nog steeds niet, bij ras entertainer Daniël  gaat alles uit het hart, op gevoel dus.

Werken met een klein team

Oostra liet een andere kant van zijn talent zien tijdens ‘Buitengewoon Kerst’ in Noordwolde, in de rol van Jozef. En het bleef niet alleen bij het zingen van nummers van andere bekende artiesten. Er werd door de groeiende schare fans nadrukkelijk gevraagd wanneer hij nu eens met een eigen liedje zou komen. Dat werd in 2006 ‘Alles voor lief’, met een videoclip er bij. Maar het promoten van een plaat of CD is een vak op zich. En daar kwam hij dan ook snel achter. ‘Het is een gesloten wereld, het is er een beetje bij ingeschoten.’ Zonder ‘pluggers’ kom je bij omroepen niet binnen, dan wordt je liedje niet gedraaid en wordt je dus niet bekend. De kracht van Oostra is dat hij er inderdaad voor iedereen is, nergens te beroerd voor, werken met een klein team. Dat bestaat overigens uit geluidsman en regelaar Gerrit Ruitenbeek en echtgenote Lia, Koop Jan Martens en Anne van Veen.

‘Hou me vast’ nieuwe single

Alles zelf willen doen werd zo zijn handelsmerk, maar mogelijk toch ook zijn zwakte. De zanger uit de Stellingwerven heeft al moeite om aandacht te trekken van de provinciale media in Friesland en Drenthe. ‘Ik hoor nergens bij.’ Hij werd vooral beroemd in Noordwolde en omgeving. Ook een artiestenbureau wist niet zijn naamsbekendheid te vergroten. Sinds 2014 verschenen er nog drie eigen nummers: ‘Leef je eigen droom’, ‘Vrienden’ en ‘Mijn nummer één’. En nog deze maand brengt hij een cover van het lied ‘Hou me vast’ van Rob de Nijs op de markt. En nu maar hopen dat het door omroepen wordt opgepakt.

Preston Palace

Ondertussen groeit zijn bekendheid wel door zijn wekelijkse (!) optreden als zingende barman in de scheepsbar van Preston Palace in Almelo. ‘Daar zien ieder week weer nieuwe mensen mij optreden.’ Dat leidt nu ook tot boekingen uit bijvoorbeeld Limburg en Brabant. Drie jaar geleden trad Daniël  Oostra 60 keer per jaar op, dit jaar staan er al 120 boekingen in zijn agenda. Zo verzorgt hij iedere seizoen een aantal malen de ‘afterparty’ bij voetbalwedstrijden van SC Heerenveen.

Hoe dan ook ervaart Daniël Oostra dat hij op een keerpunt terecht is gekomen in zijn zangcarrière. ‘Ik ben nog niet klaar met groeien. Bekendheid is niet het belangrijkste, leuke shows opzetten en structureel optreden daar ga ik voor. Ik wil overal spelen in het land. Ik moet nu de stap maken van semiprofessionele zanger tot professional.’

Met liveband in Wolvega

En het concert in Wolvega op 20 oktober is dan ook een mooie gelegenheid ‘om de lat daar neer te leggen waar ik naar toe wil’. Hij treedt dan op met een eigen liveband met vijf beroepsmuzikanten, waaronder de bekende saxofonist Stanley Medema. Verder krijgt hij ondersteuning van twee achtergrondzangeressen. ‘Ik ben in vijf jaar gegroeid, dat wil ik laten zien met een vette show, met geweldig geluid, een projectiescherm, alles er op en er aan.’ En om ook de fans van verre ter wille te zijn, heeft hij met Fletcher Hotel-Restaurant De Eese-Giethoorn een arrangement samengesteld. Na een diner, met de bus naar het concert, daarna met de bus terug, overnachting in het hotel met ontbijt. En wat te denken van een VIP-arrangement met diner vooraf en na borrelen met Daniël?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *